maanantai 17. toukokuuta 2010

Mikä on Salavalas?

Taide valtaa Jyväskylän keskustan

Jyväskylän keskusta ansaitsee muutakin kuin tilaa kaupankäynnille. Siksi lauantaina 8.5.2010 kävelykadun valloittaa Salavalas, ensimmäistä kertaa järjestettävä performatiivisen taiteen päivä. Salavalas tuo päivän mittaan kävelykadun tienoille kymmenkunta katutilaa kommentoivaa esitystä, jotka haastavat ihmisiä katsomaan kaupunkitilaa uudella tavalla. Illalla kaduntallaajat valtaavat baari Vakiopaineen Salavalas-klubin merkeissä.


Idea tapahtumasta lähti liikkeelle kävelykadun vaihtotalouskeskeisyydestä. Alakaupungilla liikutaan usein kaupasta kauppaan täsmällisen ekonomisesti, turhia askeleita välttäen. Keskustassa lähes kaikki tila liittyy maksullisuuteen ja kaupankäyntiin. Omaa, ilmaista ja kaupankäynnistä erillistä tilaa kävelykadulla on tuskin ollenkaan.


Salavalaan performansseja lähestyvien esitysten tarkoituksena on luoda vaihtoehtoisia näkökulmia kulutuskeskeiselle kaupunkiliikkumiselle. Niillä halutaan rohkaista ihmisiä näkemään kaupunkitila totutusta poikkeavalla tavalla ja herätellä kysymyksiä siitä, millaisena Jyväskylän kaupunkitila näyttäytyy kaduntallaajille. Taidepäivän pyrkimyksenä on saada ohikulkijat huomaamaan, miten itse kukin liikkuu Jyväskylän keskustassa - oli se sitten hyvin päämäärätietoisesta kauppakeskuksesta toiseen siirtymistä tai ei.


Kaupunkitila kuuluu jokaiselle. Performatiiviset rikkoumat kaupunkitilassa heittävät ilmaan kysymyksiä muun muassa siitä, millainen tila ihmisellä on keskustassa, millaisin eri tavoin kaupunkia voi katsoa ja minkälainen olisi ihanteellinen keskusta Jyväskylässä.


Esitykset ottavat haltuunsa sen näkymättömän tilan, jota käytetään vain läpikulkuun, ja ne pyrkivät muuttamaan kävelykadun kaupunkilaisten omaksi olohuoneeksi. Ne ammentavat motiivinsa kaupunkiympäristöstä ja sen materiaaleista, kuten rakennuksista, kaduista, roskapöntöistä ja mainoskylteistä.


Tapahtumassa esiintyvät performanssiryhmä Mind Less Company, Haipakka (ISOn Tanhuujat), JYT, laulajat Annuliina Ikäheimo ja Guillaume Rault, Capoeira Força Natural, Circus Uusi Maailma, Raisa Marjamäki ja Katuolohuone, tanssi-improvisaatioryhmä Alptraum ja katusoittaja Jukka Nousiainen. Iltaklubilla Vakiopaineessa kansaa viihdyttävät kello 20 lähtien Sampsa-Pellervo ja Vakio-Ambient sekä Barry Andrewssh. Ilmainen sisäänpääsy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti